Lądowanie i opieka

Olej brzoskwiniowy: technologia produkcji, użyteczne właściwości i zastosowanie

Pin
Send
Share
Send


Olej brzoskwiniowy to produkt unikalny w składzie chemicznym i niezwykle korzystny dla całego organizmu. Samo brzoskwiniowe drzewo, na którym rosną pachnące słodko-kwaśne owoce, jest małe - jego wysokość nie przekracza 5 metrów. Owoce rośliny są niskokaloryczne, smaczne, nasycone makro- i mikroelementami, witaminami i innymi dobroczynnymi substancjami.

Produkt jest wytwarzany z nasion przez prasowanie mechaniczne, a następnie filtrowany. Dla gotowego produktu są charakterystyczne:

  • słaby aromat;
  • kolory od jasnożółtego do głębokiego żółtego;
  • przyjemna, delikatna konsystencja.

Olej z pestek brzoskwini jest szeroko stosowany w medycynie i kosmetologii. Jego użycie jest dozwolone zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Skład olejku brzoskwiniowego

Ten produkt jest bogaty w witaminy:

  • E - ma działanie odmładzające i regenerujące na skórę i włosy, paznokcie, jest przeciwutleniaczem;
  • A - pomaga przywrócić integralność komórki;
  • B15 - korzystnie wpływa na starzenie się skóry;
  • P - uczestniczy w tworzeniu kolagenu;
  • C - korzystnie wpływa na ciało jako całość.

Ponadto następujące przydatne substancje w składzie chemicznym produktu:

  • fosfor;
  • kwasy: palmitynowy, oleinowy, gamma-linolenowy, linolowy i inne;
  • wapń
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe;
  • potas
  • fosfolipidy;
  • żelazo
  • tokoferole;
  • karotenoidy.

Olej z pestek brzoskwini: korzyści i zastosowania (wideo)

Jak zdobyć produkt

Pozyskiwanie oleju z nasion jest dość skomplikowanym procesem, który odbywa się w kilku etapach:

  • Surowce poddawane są prasowaniu mechanicznemu, dzięki czemu uzyskuje się ciecz pierwotną.
  • Substancje toksyczne i resztki roślin usuwa się z powstałego produktu poprzez wieloetapową filtrację.
  • Po powyższych manipulacjach ciecz jest bielona, ​​nawadniana, neutralizowana, aw niektórych przypadkach dezodoryzowana olejkiem eterycznym. Dzięki tym procesom produkt zyskuje charakterystyczne cechy.

Właściwości produktu

Bogaty i różnorodny skład determinuje unikalne właściwości produktu:

  • stymuluje obronę immunologiczną organizmu;
  • Ma ogólne działanie wzmacniające i przeciwbólowe;
  • leczy rany i może pomóc w walce z guzami;
  • jest łagodnym środkiem przeczyszczającym.

Olej brzoskwiniowy i produkty uzyskane na jego podstawie przyczyniają się do:

  • eliminacja toksyn i innych szkodliwych substancji zgromadzonych w organizmie;
  • stymulacja przewodu żołądkowo-jelitowego i ośrodkowego układu nerwowego;
  • odmładzanie całego ciała i regeneracja tkanek na poziomie komórkowym (w tym względzie preparaty na bazie olejku brzoskwiniowego są stosowane w medycynie i kosmetologii w leczeniu oparzeń, stanów zapalnych, wysypki pieluszkowej oraz innych obrażeń lub wad skóry);
  • wzmocnienie odporności i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • usuwanie nadmiaru nagromadzonego płynu, który pomaga pozbyć się obrzęku i nadciśnienia;
  • poprawiają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne;
  • zwiększona produkcja hemoglobiny, co pozwala na stosowanie produktu w leczeniu anemii.

Produkt jest zalecany w leczeniu nieżytu nosa.. Po umyciu solanką nos smaruje się kilkoma kroplami produktu. Ta procedura złagodzi nieprzyjemne odczucia i zmniejszy intensywność wydzielania śluzu.

W zapaleniu ucha środkowego kropelki oleju są zakrywane w uszach, co przyspiesza powrót do zdrowia i łagodzi ból. Narzędzie poradzi sobie również z zapaleniem spojówek: kapie do oczu, po czym myje wywar z rumianku. Jeśli masz gardło chore lub nie możesz pozbyć się potu, pomocne będą inhalacje wykonywane 2-3 razy dziennie. Aby wykonać procedurę, należy rozcieńczyć 4-6 kropli oleju z pestek brzoskwini w 200 ml gorącej wody i wdychać parę z roztworu ustami.

Ponadto produkt można dodawać do sałatek lub innych potraw - Poprawi to aktywność układu sercowo-naczyniowego i dostarczy organizmowi witamin. Aby pozbyć się zaparć i nadmiaru płynu w ciele, zaleca się stosowanie oleju na jedną łyżkę stołową przed posiłkiem.

Zalety produktu

Olejek brzoskwiniowy ma korzystny wpływ na organizm. Może być stosowany zarówno wewnętrznie, do leczenia i przyspieszania procesów zachodzących w ciele, jak i zewnętrznie, aby zachować piękno, młodość i zdrowie skóry, włosów, rzęs.

Po nałożeniu na skórę produkt jest doskonale rozprowadzony i natychmiast nadaje mu miękkość i delikatność, usuwając ucisk, suchość, podrażnienie. Narzędzie jest dobrze wchłaniane, co pozwala na stosowanie go do masażu i aromaterapii.

Pielęgnacja twarzy

Olej brzoskwiniowy jest niezwykle korzystny dla skóry, pomoże pozbyć się objawów takich jak:

  • tępota i tępota;
  • „kurze łapki”;
  • zwiotczenie i więdnięcie;
  • zmarszczki;
  • zapalenie skóry;
  • suchość

Maska jest wykonywana w następujący sposób: serwetka z gazy jest impregnowana płynem podgrzanym na wodzie i umieszczana w obszarach problemowych lub na całej twarzy, z wyjątkiem okolic oczu, na około pół godziny. Procedurę można wykonywać dwa razy dziennie, a olej brzoskwiniowy można mieszać z innymi - cytryną, różą, rumiankiem, neroli i innymi.

Aby poprawić skórę wokół oczu i jej odmłodzenie, wymieszaj olejki jojoba i brzoskwini w równych proporcjach, dodaj kilka kropli olejku różanego lub olejku sandałowego do mieszanki, a następnie nałóż produkt kosmetyczny lekkimi ruchami zamiatającymi na skórę powiek po przebudzeniu i przed snem.

Mieszanka olejków z awokado i brzoskwini jest przydatna dla ust.zmieszane w równych proporcjach, z dodatkiem dwóch kropli olejku różanego lub melisy na łyżce mieszanki.

Pielęgnacja włosów

Produkt jest idealny do pielęgnacji włosów. - poprawia ich wygląd, sprzyja regeneracji i regeneracji. Olejek pomoże poradzić sobie z łupieżem, przyspieszy wzrost włosów, zapobiegnie obcięciu końcówek, wypełni włosy siłą i nada zdrowy i naturalny połysk.

Najprostsza maska ​​to mieszanka olejku z pestek brzoskwini i każdej innej. Za pomocą ruchów masujących produkt nakłada się na cebulki włosów i pozostawia na 15-30 minut, po czym ostrożnie zmywa ciepłą wodą.

Olejek brzoskwiniowy wspomaga wzrost rzęs: miesza się go z kółkiem, serwetki zwilża się w mieszaninie, nakłada na oczy i pozostawia na kwadrans.

Używanie produktów ręcznych

Kąpiele wykonane z olejku z pestek brzoskwini korzystnie wpływają na skórę dłoni. Ich przygotowanie zajmuje minimum czasu. Do 100 g produktu dodaje się 5-7 kropli olejków eukaliptusowego, rozmarynowego, lawendowego, rumiankowego i cytrynowego - i pielęgnacyjna mieszanka jest gotowa. Trzymaj ręce w takiej kąpieli przez 10-12 minut. Tę mieszaninę można wielokrotnie stosować w procedurze.

Olejek brzoskwiniowy ma najsilniejsze właściwości nawilżające i lecznicze, dlatego często stosuje się go do przywracania naskórka. Jeśli naskórek jest uszkodzony, zaleca się nałożyć na niego trochę środków, przykryć leczony obszar gazikiem i pozostawić na jedną trzecią godziny. Procedura powinna być przeprowadzana dwa razy dziennie, aż zniknie ból i widoczne uszkodzenia.

Olej brzoskwiniowy w kosmetologii (wideo)

Recenzje produktów

Anastasia: „Po raz pierwszy spróbowałam olejku brzoskwiniowego, kiedy zauważyłam, że moje włosy stają się matowe, a ich wypadanie znacznie wzrosło. W ciągu zaledwie miesiąca stosowania produktu moje włosy podwoiły się, a struktura włosów zmieniła się na lepsze. Teraz regularnie tworzę maski olejne do długopisów, twarze, rzęski, włosy i wyglądam wspaniale! ”

Eva: „Po urodzeniu dziecka dręczyły mnie delikatne problemy - zaparcia. Spróbowałem wielu narkotyków, ale okazało się, że tylko olej z pestek brzoskwini okazał się skuteczny. Po prostu piję go na łyżce kilka razy dziennie przed posiłkami i regularnie i bez problemu odwiedzam toaletę.”

Obejrzyj wideo: Zadbaj o siebie w NOWYM ROKU - zimnotłoczone oleje i octy jabłkowe (Kwiecień 2020).

Pin
Send
Share
Send